Thursday, 30 June 2011

Queens

...









“kenapa kamu banyak sangat fail sem ni?”
“ala..biasa la..sem ni byk paper..tak sempat nak study semua”

.               .               .               .               .

“kenapa kamu tetap banyak fail lg ni?
  Kamu bukan ambik banyak paper sem ni kan?”
“ala..biasa la tu..dah paper kurang..banyak pulak projek kena buat”

Reason is the mistress and queen of all things
-cicero

a l a s a n

satu perkataan yg senang diungkap
mematahkan segala persoalan
persoalan penyebab keadaan
keadaan kesalahan diri
diri memutar belitkan cerita
mengarang skrip drama
drama kehidupan yg tak sudah

alasan
kamu benteng pertahan yang kental
menahan segala amarah  yang lain
pelindung dikala terdesak
pembetul segala kata

tayar keretapi bocor
bas terkeluar landasan
salji turun malaysia

"mungkin itu saja yg salah..."

percaya?
terpulang pada kamu...

thanks to miss editor..

20 comments:

intan.maisarah said...

words queens "80 points"

alasan kadang kadang mampu meredakan amarah
alasan kadang kadang mampu menaikkan amarah

terserah diri
tetapi
kalau alasan itu memang benar benar berlaku takapa
jangan alasan ciptaan sendiri

yang utama,
saat di padang masyar,
mulut di kunci
tiada lagi ruang untuk
memberikan alasan

sekian dulu dari saya
sekian
terima kasih

majulah sukan untuk negara

intan.maisarah said...

miss editor tu mesti cantik lagi menawan lagi ayu lagi comel lagi tertarik lagi da bomm kan?

kirim salam kat miss editor

Titisan Hujan said...

alasan sbg benteng utk selamat walau terkadang jrang nk selamat

nice entry ^^,

~Kisah Hati~ said...

alasan... selalu juga aku berpaut padanya...

Liyana Zahim said...

kt bukit crakah ade slji pe?

monologtinism said...

aku suka keliru antara alasan dan kenyataan.

nawal addina said...

err , sastera ?

alasan , tu kwn aku -.-'

nurniyusoff said...

tade alasan buat saya marah ..mm

vampire's lovex said...

alasan ..aku suka cari alsan..tp alasan nye,diri sndiri juga disalah kan..wuuuu

Jerry Ghazali said...

aku tak berapa pandai beri alasan sebab aku tak berapa pandai menipu. aku tak suka menipu walaupun alasan tak semestinya kita perlu menipu.

Khairul Antasha said...

alasan kena logik n dpt diterima akal.

ghost writer said...

sekalipun alasan bagi setiap manusia merupakan jalan terbaik dari hanya berdiam diri mengiyakan setiap soalan namun setiap alasan juga harus punya logikanya.

jantancapricorn said...

semua orang dengan berbagai alasan.

Raden said...

aku tak penah rase repeat. camne rasenye?

CassiaSiamea said...

raden: mungkin kamu pelajar yg pintar..x seperti aku yg sentiasa mencari alasan..

EZAN IDMA said...

aku juga selalu mmberi alasn

Solihin Zubir said...

manusia..
tersepak batu pun, batu jugak yg salah.. heheh..

SYARIFF HAIKAL said...

ala ckp la failed leh repeat skali lagi..apa ada hal bro..

Starcapricorn said...

sekali lagi datang kerana tukar nama.

Nurarnida Sabrina said...

walaupun perkataan sebenar ALASAN, aku tetap akan nafikan dengan menyebut SEBAB, bukan ALASAN