Wednesday, 24 April 2013

Gelap“My true colour is black. What’s your?”

Ia ada dalam aku. Sebiji zarah hitam yang kian membesar. Seperti bayang-bayang yang mengikuti langkah setiap kali melangkah menuju cahaya, ia sentiasa mengikuti dari belakang. Bagai sesuatu yang mengejar, semakin laju kita berlari, semakin laju dia menghampiri. Kita sering ditakuti hantu bayang sendiri. Dalamnya wujud sesuatu yang kita takuti. Bayang dalam kegelapan akan terus wujud dengan adanya sedikit cahaya. Apakah aku harus terus berpaling dan menjauhkan diri daripada cahaya?

Pernahkah kau berdiri di hadapan cermin muka dan melihat wajahmu di cermin tetapi wajah lain yang muncul di permukaannya? Itulah wajahmu. Itulah wajahku. Suatu rupa yang telah lama kita simpan. Dalamnya tersimpan pelbagai rahsia. Adakah kau lihat ia terseksa?

Ia masih ada dalam aku. Sezarah hitam yang kian membesar dan membesar. Mungkin akan ada masa, ia akan terus mengambil alih jasad ini. Kegelapan itu kuat. Ia punya kuasa yang jadikan kita tidak takut. Mungkin kerana ia akan menyorok ketakutan terus ke dalam kegelapan yang lebih dalam. Dengannya kita hanya punya satu, kita. Aku tidak pernah katakan yang ia jahat. Ia sama dengan aku. Mungkin ia lebih aku daripada aku, aku yang benar-benar aku. Diri yang jauh lebih bebas tanpa lakonan. Tiada apa-apa lagi yang dapat halang kita daripada berbuat apa-apa dengannya. Bukankah ini kebebasan?

Selamat datang ke dunia kegelapan

***
“Hi, I’m White. Come here Black. You need me”(tekkonkinkreet, monster, aku no hana)


No comments: